Flere erhvervsejendomme til leje end i 17 år

I kraft af coronakrisen har flere og flere danske butikker måtte dreje nøglen om og enten sat deres erhvervsejendomme til leje eller til salg. Faktisk har der ikke været mere udlejning af erhvervslejemål i 17 år.

Corona var dråben, der fik bægeret til at flyde over

Siden indgangen til tredje kvartal i år har mere end 96.000 butikker sat deres erhvervsejendomme til leje eller salg. Det betyder, at der overalt i landet findes billige lokaler til leje, men på grund af coronakrisen er der ingen erhvervsdrivende, der tør drage nytte af de mange erhvervsejendomme til leje.

På trods af de mange statslige hjælpepakker med lønkompensation har flere virksomheder måtte dreje nøglen rundt. Det skyldes i høj grad, at flere virksomheder i forvejen ikke klarede sig godt økonomisk set, og når kunderne også forsvinder fra gadebilledet, fik mange virksomheder det sidste spark.

Det drejer sig ikke bare om mindre virksomheder. Store virksomheder som f.eks., Arnold Busck har på grund af vaklende økonomi sammenblandet med coronarestriktioner måtte sætte deres erhvervsejendomme til leje eller salg.

I Aarhus området må der gøres noget

Aarhus er en af de byer, der har mærket konsekvenserne ved coronakrisen, når det kommer til udlejning af erhvervslejemål. Mange små butikker må i Aarhus sætte deres erhvervsejendomme til leje eller salg. Derfor må der ifølge Polly Bak Dutschke, der er byrådskandidat til Aarhus byråd for Socialdemokraterne, gøres noget fra politisk side.

I et debatindlæg i Aarhus Stiftstidende fra d. 19. november 2020 skriver hun, at der er behov for en uafhængig taskforce, der kan udvikle anbefalinger og hjælp til det lokale erhvervsliv.

Hun anbefaler i debatindlægget også, at der fra politisk side sættes restriktioner for, hvor meget små butikker skal betale i husleje, så det bliver nemmere at balancere budgettet, så man undgår at sætte de billige lokale til leje.

Polly Bak Dutschke påpeger i debatindlægget, at der er behov for stærk lokalpolitisk indgriben, så Aarhus også i fremtiden kan være en erhvervsby i fremdrift. Hvis ikke de små forretningsdrivende kan få hjælp fra det offentlige, kan det være svært at sikre Aarhus´ fremtid som handelsby. Det vil ifølge Polly Bak Dutschke være en stor skam.

Dutschkes debatindlæg indeholder måske gode bud på, hvordan både lokalpolitikere og politikerne i folketinget kan holde hånden under de lokale forretningsdrivende, så vi undgår at sende flere erhvervsejendomme til leje eller salg.